TriNiki Design

Az esküvői meghívókészítés rejtelmei

A násznép tagjai az esküvői meghívókkal találkoznak először, ezek a meghívók üzennek nekik azzal kapcsolatban, hogy milyen stílusú, hangulatú esküvőre hivatalosak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a meghívók igazán különlegesek legyenek.

Hogyan érdemes kiválasztani az esküvői meghívót, hogy az ne csak a dekorációhoz, de a pár személyiségéhez és stílusához is passzoljon? Milyen a tökéletes betűtípus-, szín-, és papírválasztás? Az esküvői meghívókészítés rejtelmeibe, és a lehetőségek színes tárházába Trsztyinszki Nikolett grafikus kalauzol el bennünket.

egyedi esküvői meghívó_triniki design

Mesélj, kérlek egy picit magadról, mivel foglalkozol, hogyan kerültél az esküvők forgatagába?

Trsztyinszki Nikolett vagyok, alkalmazott grafikus. Kiskoromtól kezdve érdekelt minden, amit kézzel lehet készíteni, akár a rajzolás, festés, kisebb ajándékok, mindig próbáltam családtagjaimat, barátaimat is általam készített apróságokkal meglepni.

Gyermekként a sportolásra fordítottam nagyobb hangsúlyt, az edzések és versenyek mellé sajnos már nem fért bele, hogy kézműves szakkörökre is járjak. Viszont mikor érettségire került a sor, akkor már tudtam, hogy rajzból szeretnék érettségizni, és azzal fogok tovább tanulni is, így jött a grafikus szak.  Az alkalmazott grafikus azt jelenti, hogy megismerkedtem a művészi ággal is, úgy, mint a rajzolás, festés, linómetszés, vagy a szitázás, de mellette tanultuk a számítógépes grafikát is (vektoros szerkesztés, retusálás). Tanulmányaim befejezése után kerültem egy nyomdába, ahol tovább bővítettem a tudásom, megtanultam, hogyan kell egy grafikát nyomdakészre szerkeszteni, és milyen nyomtatási, fóliázási technikák léteznek a kivitelezéshez. Addig-addig kaptam az élettől a jeleket, hogy egy évvel ezelőtt elindítottam a vállalkozásom. Mára már szinte csak a számítógépes programokat használom, a kézügyességemet pedig például a meghívók összeállításakor hívom elő.

Az esküvők világa valahogy mindig is vonzott, szeretem a vidámságot, boldogságot, szeretek örömet okozni, látni az ifjú pár arcán a mosolyt, mikor kézben tartják a nagy napra szóló meghívót. Így döntöttem el, hogy a fő irányvonalam ez lesz.

egyedi meghívó

Hogyan zajlik a párokkal a közös munka? Miről egyeztettek, hogyan beszélitek meg az elképzeléseket, hogyan hangolódsz rá a pár kéréseire?

Ha van rá lehetőség, akkor szeretek személyesen találkozni, hiszen sokkal személyesebb ilyen esetben a megbeszélés is. Persze ez nem mindig megoldható, de mindenképpen próbálok szóban is, nem csak írásban kommunikálni.

Az első kérdések között mindig felmerül, hogy milyen színvilágban gondolkoznak. Tudják-e már a díszlet színeit, esetleg van-e olyan szín, amit kizárnak. Befolyásoló tényező az esküvő időpontja is, más illik egy tavaszi, vagy épp egy téli esküvőhöz. Érdeklődőm, hogy van-e valami, amihez ragaszkodnak. (Például van egy kutyusuk és szeretnék őt is megjeleníteni) Ezek után merül fel a kérdés, hogy milyen formára gondoltak, egyoldalas, kétoldalas, félbehajtott, illetve harmonika. Ha hajtott, akkor felfelé, vagy oldalra nyíló tetszik nekik jobban. Illetve befolyásoló tényező az idézet és a meghívó szövegének a hossza is a forma választásánál, mert az is lehet például hosszúkás, vagy négyzetes.

Milyen esküvői meghívó irányzatok divatosak manapság, mi nem megy ki divatból egyhamar?

Manapság én úgy látom, hogy kimondottan nincs trendi meghívó, a lényeg mindig az, hogy tükrözze az ifjú pár történetét, stílusát. Vannak, akik előnyben részesítik a vintage stílust, van, akiknek a harsány színű virágmintás tetszik jobban, de felkapottak a lézervágott meghívók is. Ha a pár szeret utazni, vagy épp utazás közben ismerkedtek meg, akkor szóba jöhet az útleveles, beszállókártyás is, illetve a közelmúltban kezdték gyártani az akril alapanyagra nyomtatottakat is.

Az egyik legfontosabb kérdés: Milyen a jó esküvői meghívó? Hogyan érdemes színt, betűtípust, papírt választani?

Mivel minden pár más és más, illetve más utat jártak be, teljesen más a személyiségük, így jó meghívónak azt tartom, amiben visszatükröződnek, másrészt pedig az esküvő stílusát is előremutatja. Színt mindenképp úgy kell választani, hogy az esküvői díszítésben is visszaköszönhessen, magának a betűtípusnak is passzolnia kell a stílushoz, és a legfontosabb, hogy jól olvasható legyen.  Papír kiválasztásakor is figyelni kell, hogy beleilljen a képbe, hogy a betűtípus olvasható legyen rajta.

A párok számára fontos, hogy az esküvőszervezés minden része átlátható legyen. Mikor érdemes téged megkeresni a meghívótervezéssel kapcsolatban? Milyen hamar készülnek el a meghívók?

Minden alkalommal kiküldöm online felületen a meghívó tervét, és ha az tetszik nekik, akkor készítek egy kézzel fogható mintadarabot is, hogy lássák élőben is. A gyártásnak csak akkor kezdek neki, ha mindent rendben találnak. Minden egyes meghívót nagy odafigyeléssel itthon és kézzel készítek. Az elkészülési idő így picit hosszabb talán, de biztosan azt kapják, amit szeretnének. Nagyjából 2-3 hetet vesz igénybe, attól függően, hogy mikor tudják megtekinteni a mintadarabot, a papír mikor érkezik meg, illetve, ha postázni kell, akkor azt az időt is bele kell számolni.

Az esküvőkön általában a meghívókhoz igazodnak a menükártyák, itallapok, programkártyák, ültetőkártyák, és a köszönőajándékokat kísérő kártyák. Hogyan lehet őket stílusosan kombinálni a meghívóval?

Ha a meghívó elkészül, akkor annak a mintájára tervezem a menükártyát, az ültetőkártyát, az ülésrendet is. Már a legelején igyekszem segíteni a papír kiválasztásában, hogy átemelhető legyen az összes többi kellékre is, ugyanazt a betűtípust alkalmazom, továbbá ha megoldható, a meghívóról átmentek egy kis szimbólumot, vagy épp ugyan azt a szalagot használjuk, hogy mindenképp egységes legyen.

Milyen tényezőktől függ az, hogy mennyibe kerül ma egy esküvői meghívó?

Nagyon sok mindentől függ az ár, kezdve a papír menőségétől, a nyomtatás típusától (digitális, UV, prégelt, thermográf vagy dombornyomott), esetleg formára vágott, vagy lézervágott. Egy, vagy kétoldalas, hajtás található-e rajta, hány helyen, esetleg pausz előlapot szeretnének-e. Tehát igen összetett egy meghívó ára.

Milyen kérésekkel találkozol jellemzően, mi fontos a pároknak a meghívó kiválasztásakor?

Tapasztalataim szerint az, hogy visszatükrözze őket, illetve megmutassa az esküvő stílusát, színvonalát. Készítettem már fényképes meghívót, olyat is, amin egy hajó található, mert ott dolgozva ismerkedtek meg. Van, aki a színhez ragaszkodik, mert tudja milyen lesz a díszítés.

virág mintás esküvői meghívó
ültető kártyák triniki design

Mit üzensz azoknak a pároknak, akik szegről-végről otthon megszerkesztett meghívókkal szeretnének spórolni a meghívók árán? Miért érdemes a minőségi munkához ragaszkodni?

Láttam már olyan meghívót, amit otthon készítettek és szuper lett, de sajnos százalékban ez elenyésző. Nagy valószínűséggel ezek a párok a Word-ben fognak nekiállni a szerkesztésnek, ami szövegszerkesztésre való, nem grafikai szerkesztő program. Csak az alap betűtípusokkal fognak találkozni, papírt is például papírboltban fognak vásárolni, nem egy erre szakosodott üzletben, így a választási lehetőségük lecsökken. A szimbólumokat is Google-ben fogják keresni, sok közülük rossz minőségű, vagy éppen vízjeles. Általánosságban hajtott meghívónál nem szokott stimmelni a grafika. Továbbá a sima otthoni nyomtatók nem viszik a vastag papírt, maximum A/4-es méretben nyomtatnak, nem mindegy, hogy tintasugaras, vagy lézer (bizonyos papírokon megfolyhat a tintasugaras festék). Szokták mondani, hogy az idő pénz, és ha utólagosan megnézik az időt, amit a tökéletesítéssel töltöttek, lehet, úgy gondolják, hogy megérte volna egy szakemberre bízni. Volt már olyan megkeresésem nekem is, mikor otthon megszerkesztették a meghívót, de rájöttek, hogy nyomtatásnál nem stimmelnek a hajtások, így segítséget kértek. Nem véletlenül fizetnek elő a szakemberek különböző oldalakra, ahonnan vektoros fájlokat lehet letölteni és költenek pénzt a programok megvásárlására.

Szerinted mitől különleges egy esküvői meghívó? Ha a te esküvőd most lenne hamarosan, te milyen stílus mellett döntenél?

Hogy nekem milyen meghívóm lenne? Igazán nehéz kérdés, mert ilyenkor képesek vagyunk (legalábbis én) túlgondolni. Azon az időszakon már túl vagyok, hogy 500 főt hívnék és hintón érkeznék… Így mindenképp letisztult, valószínűleg virágmintás lenne, (így a párom kedvenc színe a zöld is megjelenne), A/5-ös méretben gondolkoznék, egylapos és egyoldalas kivitelben, pasztellszíneket használnék, esetleg csillogós papíron, szalaggal átkötve, boríték nélkül.

Szívesen bíznátok Nikire a meghívók elkészítését? Látogassatok el a A TriNiki Design Facebook oldalára vagy weboldalára, és tájékozódjatok a lehetőségekről! 

Különleges esküvői weboldalra vágysz? Gondold át, milyen honlap tetszene leginkább! Milyen stílus, és szín áll hozzád közel? Oszd meg az ötleteidet velem, végül küldd el a kész weboldalt minden vendégnek. Imádni fogják!

Ha tetszett oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük