Pille Fotó

Emlékek ... Örökké

Milyen a tökéletes esküvői fotó? Mikorra érdemes időzíteni az esküvői fotózást? Miért érdemes profi fotósra bízni az esküvői képek elkészítését? Egytől egyig fontos kérdések, hiszen minden pár olyan képekről álmodik, ami nem csak a kandallópárkányon mutat jól, de még évek múlva is visszarepít a nagy nap legszebb pillanataihoz. Az esküvői fotózás kulisszáiról Grósz Emesével, a Pille Fotó fotósával beszélgettünk.

Mit jelent számodra a fotózás, hogyan lett belőled esküvői fotós?

A fotózás egészen kiskorom óta jelen volt az életemben, még csak 3. osztályos voltam, mikor már fényképezőgépet kértem szülinapomra. Az aktív fotózás 7 évvel ezelőtt kezdődött, 2013-ban fényképeztem az első esküvőmet Budapesten. Nagyon izgultam, hiszen nagyon nagy a felelősség, ezekből az egyszeri, megismételhetetlen pillanatokból – jó esetben – nem lesz több.

Elkezdtem feltöltögetni a képeket, és azután minden ment magától, jöttek a felkérések. Magával ragadott az esküvők hangulata, hogy én is megélhetem ezeket a pillanatokat és nagyon hálás vagyok a pároknak, hogy rám bízzák életük egyik fordulópontját. Az izgulás egyébként azóta sem múlt el, hiszen ha szívből csinálod, nem múlhat el.

Hogyan lesz valakiből jó fotós? Mitől lesz kiemelkedő a munkája?

Ha valaki szereti a hivatását, akkor élvezi is, ami minden esetben meg fog látszódni a munkáján. Szerintem itt kezdődik minden, aztán persze a gyakorlás sem elhanyagolható. Törekszem a természetességre, a spontán pillanatok megörökítésére. Az olyan momentumokra vadászom, amiket más lehet, hogy észre sem vesz. Mégis, amikor visszanézik a felvételeket, megmelengetik a szívüket.

Az esküvőfotózás a szakma egyik legnagyobb kihívása, hiszen nincs arra lehetőség, hogy egy-egy mesés pillanatot megismételjen a pár a ceremónián. Egyszerre kell megörökíteni a pár érzelmeit, a nagy pillanatokat, az örömszülők boldogságát, és a ceremónia legfontosabb eseményeit. Élvezed az ezzel járó kihívást?

Nagyon! Tényleg nem egyszerű feladat, próbálok több helyen lenni egyszerre. Folyamatos koncentrációt, figyelmet igényel. Emellett általában mindig van valami változás, elég kiszámíthatatlan, gyorsan kell egy-egy helyzetben reagálni, amin nagyon sok múlhat. A kedvenc pillanatom, amikor a pár először találkozik. Nagyon megható fotók szoktak ekkor születni.

Hálás vagyok, hogy azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek, csodás érzés megörökíteni ezeket a megismételhetetlen pillanatokat.

Vállalsz esetleg jegyes fotózást, és stúdiófotózást is?

Igen! Van olyan csomagom, ahol a jegyes fotózást ajándékba adom, ez pedig remek alkalom arra, hogy kicsit jobban megismerjük egymást. Így amikor már élesben megy a dolog, nem vagyunk idegenek egymásnak, és nem akkor kell a közös hangot megtalálni. Ennek köszönhetően sokkal gördülékenyebben megy a közös „munka”. Az esküvők mellett nagyon szeretek és sokszor fotózok családokat, újszülött babákat, portrét, és kismamákat. A stúdió fotókra még egy picit várni kell, de hamarosan az is rendelkezésre fog állni.

Mit tanácsolsz a pároknak, mikorra szervezzék az esküvői fotózást? A ceremónia előtt, vagy inkább után legyen? Esetleg néhány nappal később?

Mindig azt tanácsolom a pároknak, hogy a kreatív fotózást késő délutánra, kora estére tervezzék, főként a nyári esküvőknél. Hiszen akkor kapjuk a legszebb fényeket, és teljesen más hangulatú képek születnek, mint a déli órákban. Nem mindig lehet ezt kivitelezni, de ha van rá lehetőség, mindenképp érdemes.

Egy másik napra ütemezett kreatív fotózásnak is van előnye és hátránya. Az előnye, hogy nem kell sietni, van időnk, akár több helyszínre, vagy egy távolabbi helyszín is szóba jöhet. A hátránya viszont, hogy újra el kell készülnie a menyasszonynak, ami azért – valljuk be – nem kis feladat.

Mit üzensz azoknak a pároknak, akik esetleg a minőség rovására, amatőr, vagy önjelölt fotóst választanának a nagy napra? Miért válasszanak inkább profi fotóst?

Nyilván költségkímélő megoldás egy kevésbé tapasztalt fotós választása, azonban a végső döntés előtt mindenképpen érdemes és melegen ajánlott megnézni a fotós képeit. Sajnos már olyannal is találkoztam, aki más fotós képeivel hirdette magát, mert neki még nem volt esküvői felkérése. Legyetek körültekintőek, érdeklődjetek!

Elég telített ez a szakma, szerintem mindenki megtalálja azt a szolgáltatót, aki minden téren megfelel. Érdemes azért minél tapasztaltabb fotóst választani, hiszen mikor megkapjátok a képeket, és nem vagytok elégedett velük, akkor már nem tudtok mit csinálni. Az egész életeteket végig fogják kísérni a képek, válasszatok olyat, aki nem fog csalódást okozni.

Mikor kapják meg megtekintésre a párok a nyers képeket, és mikorra készülnek el jellemzően az utómunkálatok?

Általában már másnap szoktam jelentkezni, jó néhány képpel, hiszen nem bírom ki, hogy ne nézzek rá a képekre, egyből elkezdek rajtuk dolgozni. De körülbelül 1 hónap, mire az egész anyagot át tudom adni, főleg a nyári szezonban, amikor egy hétvégén akár 2 esküvőn is ott vagyok.

Egyszerre egy esküvőn dolgozom, majd ha azzal kész vagyok, jön a következő. Egyedül dolgozom a helyszínen is, majd otthon is az utómunkálatokon. Nem szoktam unatkozni.

Ha most szerveznéd az esküvődet, te milyen képeket kérnél az esküvői fotóstól? Milyen képeket néznél vissza szívesen még 20-30 év múlva is?

Már több jelöltem is van, nagyon sok tehetséges fotós van hazánkban. Abszolút a boldog, spontán, természetes dolgok híve vagyok, mindenképpen olyan fotóst választanék, aki ezeket az őszinte pillanatokat vissza tudja adni.

Szívesen választanátok Emesét esküvői fotósnak? Látogassatok el a weboldalára, vagy a Pille Fotó Facebook oldalára, és tájékozódjatok a lehetőségekről! 

Különleges esküvői weboldalra vágysz? Gondold át, milyen honlap tetszene leginkább! Milyen stílus, és szín áll hozzád közel? Oszd meg az ötleteidet velem, végül küldd el a kész weboldalt minden vendégnek. Imádni fogják!

Ha tetszett oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük