Halmai Gyöngyi Photography

Véget vetett a multis hétköznapoknak, hogy fejest ugorjon az ismeretlenbe, és a megérzéseit kövesse. Mint fotós, szereti, hogy emberekkel dolgozhat, büszke a humorára, és arra, hogy könnyen megnyílnak előtte a párok, így a fotózás valódi élmény lesz számukra. Hogy milyen út vezetett az esküvői fotózásig, és hogyan éli meg a fotózással járó kihívásokat, Halmai Gyöngyi maga mesélte el nekünk.

esküvői fotózás halmai gyöngyi photography

Mit jelent számodra a fotózás, hogyan lett belőled fotós?

A fényképezés hobbiként indult. Egy multinál dolgoztam (reklámszakmában) és már nagyon nem éreztem magam jól. Úgy éreztem, hogy szükségem van valami újdonságra, új impulzusokra, így jelentkeztem egy fotótanfolyamra. Innen pedig gyakorlatilag már nem volt megállás. Mentem tovább a tanfolyamokon, workshopokra jártam és elvégeztem a MUOSZ fotóriporteri szakát, valamint jártam a MOME-ra tanfolyamra és a Szellemkép szabadiskolában is elvégeztem egy évet.

Ekkor még dolgoztam, de egyre inkább éreztem, hogy már nem ez az én utam, elmentem 2 hónap fizetés nélküli szabadságra, hogy átgondoltam az életemet és 1.5 hónap után felmondtam. Ekkor még nem volt kialakult ügyfélköröm, nem dolgoztam fotósként, nem voltak ügyfeleim, de belevágtam, mert hittem benne.

Először kiélveztem a szabadságot és csak ismerősöknek fotóztam, majd szépen lassan jöttek az ajánlások és az újabb munkák. Így vált szépen a hobbim a hivatásommá, az életemmé.

Merész döntés volt kilépni a munkahelyemről, de a mai napig úgy érzem, hogy életem legjobb döntése volt. Folyamatosan éberen tartja a kreativitásomat és a megújulásra, jobbá válásra ösztönöz.

A fotózás a szenvedélyem, és minden nap hálás vagyok, hogy azzal foglalkozom, amit szeretek csinálni.

Hogyan lesz valakiből igazán jó fotós? Mitől lesz kiemelkedő a munkája?

A szakmai tudás nyilván elengedhetetlen. A tanfolyamok, oktatások, workshopok, a különböző látásmódokkal, technikákkal való megismerkedés és a megfelelő géppark (fényképezőgépek, objektívek, stb.) nélkülözhetetlen.

Szerintem a látásmód és a munkához, emberekhez, élethez való hozzáállás tesz valakit kiemelkedővé és különlegessé. Sok pénze bárkinek lehet megvenni az eszközöket, kifizetni az iskolákat. De jó szeme, szíve, lelke már nem mindenkinek van, ezek a „készségek” iskolákban nem taníthatók. Csiszolni természetesen lehet rajtuk.

A szakmai alázat, a kreatív szemlélet, a megújulásra való képesség, a trendek követése vagy azok felrúgása, a rugalmasság, a bátorság mind-mind hozzátesz. De persze az is egy kérdés, hogy ki a jó fotós? Az, aki sokat keres? Mert akkor nem tudom… J.

Mióta foglalkozol esküvői fotózással?

Az idei az ötödik évem, hogy esküvőket fotózom.

Az esküvőfotózás a szakma egyik legnagyobb kihívása, hiszen nincs két ugyanolyan pillanat, mindent akkor kell megörökíteni, amikor történik. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy nincs visszajátszás gomb. Nagy izgalommal jár ez egy fotós számára?

Igen. Nagy izgalom és nagy felelősség. Én eléggé lelkizős típus vagyok és sok mindent a lelkemre veszek, ha esetleg valami nem sikerül olyan jól. Ezért mindig nagyon felkészülten, kipihenten megyek fotózni, hogy az esküvő napján 100%-osan ott tudjak lenni fejben és minden a lehető legjobban sikerüljön. Ilyen lehet a színészeknek is, akik évtizedekkel a hátuk mögött is izgulnak a fellépés előtt. Én is mindig izgulok, de amikor elindul a nap, megnyugszom, és már csak a feladatra koncentrálok.

Vállalsz esetleg jegyes fotózást, és stúdiófotózást is?

Igen, mindenképpen! Jegyes fotózást minden esküvő esetén ajánlok, enélkül szinte nem is vállalok esküvőt. Nagyon fontos ugyanis, hogy az esküvő előtt találkozzak a párral, és közelebb tudjak hozzájuk kerülni. A jegyes fotózás esetén a fotózással kapcsolatos félelmek általában eltűnnek és az esküvő napján sokkal lazábban, fesztelenebbül tudnak a kamera előtt viselkedni. Nem beszélve arról, hogy sok intim pillanatban ott vagyok az esküvő napján, így fontos, hogy ne csak egy megbeszélés alkalmával találkozzunk.

Stúdiófotózást is vállalok, ez lehet esküvői, családi, kismama vagy hagyományos portré is. Én jobban kedvelem a természetes fényeket, így általában a napfényes stúdiókat részesítem előnyben.

Ha most szerveznéd az esküvődet, te milyen képeket kérnél az esküvői fotóstól? Milyen képeket néznél vissza szívesen még 20-30 év múlva is?

Ahol az érzelmek vannak előtérbe helyezve úgy, hogy közben azért szépnek is tűnjek. Én is ezt a vonalat képviselem.

Mire számíthat az a pár, aki úgy dönt, hogy veled szeretne dolgozni?

Sok odafigyelésre, kedvességre, türelemre és sok nevetésre. Emellett természetesen precíz és lelkiismeretes munkavégzésre. Közvetlen stílusommal hamar közel kerülök az emberekhez, nem kell előttem feszengeni. Mindenhol ott vagyok, mégis diszkréten, így nem zavarom sem a pár, sem a vendégek szórakozását, azonban kellő határozottsággal lépek fel, ha arra van szükség.

Maximalista vagyok, így csak akkor vagyok nyugodt, ha egy esküvőről úgy tudok hazamenni, hogy ha azt érzem, hogy minden kép elkészült, amit elterveztem.

Mit tanácsolsz a pároknak, mikorra szervezzék az esküvői fotózást? A ceremónia előtt, vagy inkább után legyen? Esetleg néhány nappal később?

A kreatív fotózást én legjobban másik napon szeretem, ugyanis ekkor nincs semmi feszengés, idegeskedés és időkorlát és bármilyen helyszínt és idősávot választhatunk. A hátránya, hogy ilyenkor a sminkes és fodrász munkájára duplán van szükség, illetve ha a ruha kölcsönzős, akkor nehezebb megoldani, de a végeredményt tekintve ez a legjobb választás.

Ha ez nem megoldható, akkor a forgatókönyvbe megpróbáljuk beilleszteni úgy, hogy mindenki számára a legideálisabb legyen.

Mit üzensz azoknak a pároknak, akik esetleg a minőség rovására, amatőr, vagy önjelölt fotóst választanának a nagy napra? Miért válasszanak inkább profi fotóst?

Azt, hogy NE TEGYÉK!!!! És nem azért, mert elveszik a profitól a munkát, hanem mert a végeredménnyel valószínűleg nem lesznek elégedettek. Egy amatőr fotós vagy családtag nem tudja, hogy hogyan kell mozogni, hova kell helyezkedni pl. a polgári vagy templomi ceremónia alatt, mikor kell egy érzelmes vagy humoros pillanatra számítani, vagy a többi szolgáltatóval mit szükséges egyeztetni, stb. Ráadásul az esti fényeknél valószínűleg a megfelelő technikai felszereléssel sem rendelkezik. A családtag, barát „fotós” esetén előfordulhat, hogy az ivás és a bulizás a fotózás rovására megy.

A profinak ez a munkája, sok esküvőt látott már, így valószínűleg nem érik meglepetések. És valójában az esküvőből nem sok dolog marad meg, de a fotókat még évtizedekkel később is megnézhetik, kár pont ezen spórolni.

Mennyibe kerül egy esküvői fotózás? Nyilván a kérdés sokkal árnyaltabb, hiszen nem mindegy, mettől meddig tartózkodsz a helyszínen, hány kép készül, milyen extra szolgáltatásokat szeretne a pár igénybe venni. Mondanál, kérlek mégis egy körülbelüli árat, amivel számolni kell?

Az esküvői fotózás árak is nagyon tág spektrumon mozognak. Valóban függ az időtartamtól is az igényektől is az árazás, de szerintem 200e Ft alatt már nehéz jó fotóst találni. Az ár pedig kb. a csillagos ég…

Hogyan történik az egyeztetés, mikor készül el a szolgáltatói szerződés, és mit tartalmaz?

Árajánlat megküldése után minden esetben van egy személyes találkozó, amikor megismerkedünk és el tudjuk dönteni, hogy tudunk-e együtt dolgozni. Ezek után elkészül a szerződés, melyet aláírunk és a foglalót is ekkor kell kifizetni.

Ezek után a következő találkozó a jegyes fotózás, ami szintén egyéni megbeszélés kérdése. Az esküvőig általában többször már nem találkozunk, de telefonon és emailen bármikor elérhető vagyok, ha lennének megválaszolandó kérdések.

A szerződésben az időpont, helyszín, fotózás díja, fizetési, teljesítési feltételek szerepelnek, valamint a többi szolgáltató elérhetősége. Az esküvővel kapcsolatos részleteket a levelezések tartalmazzák.

Szerinted milyen készségeid, képességeid vannak, ami miatt a párok szívesen dolgoznak veled, és ami miatt szívesen ajánlanak más pároknak is téged?b?

Az emberek szeretik a stílusomat, a látásmódomat, hogy úgy látják magukat vissza a képeken, amire nem is számítanak, de mégis természetesen. Általában meglepődnek, hogy mennyire el tudták magukat engedni, milyen sokat nevettünk és milyen sok jó kép készült róluk.

Korábban (a fotózás előtt) sosem gondoltam volna, hogy olyan a személyiségem, aki előtt könnyű megnyílni és szívesen mutatják meg magukat előttem. Gyakran kapom azt a visszajelzést, hogy a kedvességem, türelmem és közvetlenségem miatt nagyon jól érezték magukat

Sok esetben még olyan visszajelzés is érkezik, hogy a vendégek is jelezték, hogy milyen kedves voltam velük és hogy mindig, mindenhol ott voltam, mégsem zavaróan.

Ezen kívül a rugalmasságot emelném ki és a maximalizmusomat, na meg a jó humoromat!

Szívesen választanátok Gyöngyit esküvői fotósnak? Látogassatok el a weboldalára, vagy a Facebook oldalára, és tájékozódjatok a lehetőségekről! 

Különleges esküvői weboldalra vágysz? Gondold át, milyen honlap tetszene leginkább! Milyen stílus, és szín áll hozzád közel? Oszd meg az ötleteidet velem, végül küldd el a kész weboldalt minden vendégnek. Imádni fogják!

Ha tetszett oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük