Esküvőszervezés Balin

Kislánykorod óta arról álmodozol, hogy Balin lesz az esküvőd? Éppen ellenkezőleg, nem gondolkodtál eddig indonéz esküvőben? Biztosak vagyunk benne, hogy amint elolvasod Anett Noviyanto esküvőszervező fergeteges tippjeit és élménybeszámolóját, azonnal őrült tervezgetésbe fogsz, és alig várod majd, hogy tiéd legyen a legszebb balinéz esküvő. Utazz velünk Balira, ahol még az esküvők is különlegesek!

Miért foglalkozol esküvőszervezéssel, hogyan lett belőled esküvőszervező? Egyáltalán, hogyan kerül egy magyar lány Balira, hogy aztán esküvőkkel foglalkozzon? Beavatnál minket a részletekbe?

Biológia és ókori történelem vonalon gondolkodtam általános iskolától kezdve: biológus vagy régész szerettem volna lenni. De emellett a gimnázium alatt beleszerettem a divat & szépítkezés világába, s már akkor kacérkodtam az esküvőszervezéssel. Végül az ELTE bölcsészettudományi karán végeztem angol nyelvészet szakon & asszíriológia minoron, valamint a régészeti tanszék embertani programján. Nem gyakori látvány, amikor valaki magassarkúban, testhez álló ruhában, sminkben, francia manikűrrel beül egy régészeti órára.

Akkor, a budapesti évek alatt kezdett el komolyabban is érdekelni az esküvőszervezés, így kihasználtam az egyetem által szervezett rendezvényszervező tanfolyamot. Akkor még nem tudtam, hogy valóban foglalkozni fogok-e ezzel a későbbiekben, de nagyon lelkes voltam. Nézegettem esküvőszervező tanfolyamot is, de pénzügyileg nem volt opció.

Mindeközben indiai és indonéz táncokat tanultam szabadidőmben, s utóbbi révén sikerült elnyernem az indonéz kormány egyéves ösztöndíját Bali szigetére 1+fél évre. Habár a másfél év érzelmileg nagy hullámvasút volt, mindenképpen szerettem volna visszajönni hosszútávra. Még Magyarországon sikerült hivatalos munkát kapnom egy Bali-székhelyű indonéz utazási irodában, így megoldódott a kiköltözésem.

A diplomaosztót meg sem várva repültem Balira. Az új munkahelyen beletanultam az utazásszervezésbe, illetve ott ismerkedtünk meg a férjemmel, akivel ma már saját családi vállalkozásunk keretében szervezünk esküvőket és kirándulásokat itt, az Istenek szigetén (illetve Balin túl is).

A te esküvőd Indonéziában volt, indonéz hagyományok szerint. Mit jelent ez pontosan, milyen egy hagyományos indonéz esküvő?

Így igaz, a vallási és tradícionális esküvőnk Indonéziában volt. Férjem a szomszédos Jáva szigetéről származik, az ő otthonuknál volt a kétnapos szertartás. Indonézia rettentő sokszínű: többszáz etnikum él itt egymás mellett, s azon túl, hogy többszáz eltérő nyelven beszélnek, az egyes népcsoportok saját, ősi hagyományaikat is hűen őrzik. Nekünk tradícionális (kelet-)jávai esketésünk volt, ami két napon keresztül zajlott, s legnagyobb örömömre szüleim és húgom is részt vettek rajta. (Erről részletesebben olvasható volt egy összefoglaló írásom az Esküvő Classic magazin 2012. januári számában.)

Mesélj egy picit magadról, mit jelent neked az esküvőszervezés? Munka? Hivatás?

Mindenképp hivatás. Már javában benne voltunk az utaztatásban, mikor bele mertünk vágni az esküvőszervezésbe. Alaposan át kellett gondolni, hiszen egy-egy esküvő megszervezése nagy odafigyelést, türelmet, precizitást igényel. Elhivatottság nélkül nem lehet teljesértékűen végezni ezt a munkát.

Van olyan emlékezetes esküvő, amire a mai napig szívesen emlékszel vissza?

Több is! Annyi sok kedves párral találkozunk, őszinte öröm visszagondolni a sok boldog arcra.

Mikor érdemes Balin esküvőt tartani, mennyi idő egy esküvő megszervezése?

A „mikor” tulajdonképpen rugalmas. Balin két évszakot különböztetünk meg: száraz évszak nagyjából május-október között és esős évszak december-március időszakban. November és április nagyrészt átmeneti időszakok. Természetesen ez itt is csak papírforma, a természet itt is csak természet: kiszámíthatatlan. Leginkább az április-október közötti időszakot javasoljuk, de ha csak télen tud valaki utazni, ne keseredjen el! Esős évszakban is ugyanúgy vannak esküvőink, eddig még egy sem ázott el (kopp-kopp). 🙂

A megszervezéshez szükséges idő a tervezett esküvőtől függ: elegendő lehet akár egy hét is, amennyiben az egyik előre összeállított „csomagunkra” esett a pár választása. Természetesen a nagyobb szertartásoknál több hónap-egy év is kellhet, de ez is nagyban függ a választott helyszín & szolgáltatók elérhetőségétől.

Teljes körű szolgáltatást nyújtasz? Össze tudod esetleg kötni a párokat helyi szolgáltatókkal, pl. virágkötővel, fotóssal, varrónővel?

Alapvetően teljes körű szolgáltatást nyújtunk, de helyi szolgálatókkal is szívesen összekötjük a párokat. Egyrészt lehetőség van előre összeállított esküvői „csomagot” választani, kis esküvőknél ez a leggyakoribb. Másrészt egyedi igények szerint is megszervezzük a nagy napot, ilyenkor akár a pár is összeválogathatja a szolgáltatókat, de mi is szívesen ajánlunk bevált partnereket.

Harmadik opció az esküvői koordinátor igénybe vétele, ami azt jelenti, hogy a pár (menyasszony) szervezi magát az esküvőt, de a nagy napon a koordinátor irányítja, hangolja össze a szolgáltatókat, eseményeket, levéve ezzel a terhet a menyasszony válláról.

Milyen hangulatú esküvőre számíthat az, akinek te szervezed meg az esküvőjét?

Tulajdonképpen ez a pár ízlésére van bízva, Balin szinte minden stílus képviselteti magát. A magyar párok között egyértelműen a helyi frangipáni virágból készült dekoráció, illetve a fehér-pasztell árnyalatok viszik a prímet, de a nemzetközi esküvők esetén is a vintage, klasszikus és elegáns stílus a legkedveltebbek.

Milyen nyelven zajlik a ceremónia?

Szimbolikus esküvő esetén legtöbbször balinéz szertartásvezető tartja a ceremóniát angol nyelven, de lehetőség van magyar nyelvű szertartásra is. Hivatalos házasságkötés csak angol nyelven lehetséges. Szükség esetén magyar tolmácsolás is megoldható.

Milyen extra kérésekkel találkoztál az általad szervezett esküvőkön?

Sokféle extra kérés szokott lenni, de ezek mind a megvalósítható kategória általában. Az eddigi legkirívóbb egy elefántháton való bevonulás volt hagyományos balinéz esküvőre: ez külsős helyszínen sajnos nem kivitelezhető, de a kedvenc elefántparkomon belül igen.

Az egyik legfontosabb kérdés a párok számára, amire biztosan nem egyszerű válaszolni. Beleértve az esküvőszervezés és az esküvő költségeit, illetve a szállásfoglalást, mennyibe kerül körülbelül egy kisebb esküvő Balin? 8-10 vendég, ruha, fotós, helyszín, szolid lagzi?

Durván 1 millió forintot mondanék. De itt nagyon-nagyon sok függ a helyszíntől.  

És végül a leghálásabb kérdés: Mitől különleges Bali? Mit üzensz azoknak a pároknak, akik egyelőre még csak fontolgatják, hogy Indonéziában kötik össze az életüket?

Harmónia, mosolygás, fantasztikus színek, különleges ízek és illatok hatják itt át a mindennapokat. Pompás öltözékek, mindenütt az isteneknek szóló felajánlások, tornyokba halmozott gyümölcsök és színpompás virágkompozíciók, díszes szentélyek fogadják az ideutazókat úton-útfélen. A természetről nem is beszélve: zöldellő rizsteraszok, festői vulkánok, tengerpartok, szent források és vízesések tarkítják a tájat.

Bali egy olyan különleges szeglete a világnak, ami igazán egyedivé tehet egy esküvőt, illetve nászút+esküvő kombót. A sokak által favorizált tengerpartokon túl vízesés, rizsterasz, sziklaszirt, villa, kápolna, elefántpark, balinéz szentély mind-mind szolgálhatnak a ceremónia helyszínéül.

Fontos! A hivatalos esküvő esetén fel kell készülni a bürokráciára, s időben el kell kezdeni a szükséges papírok beszerzését. Avagy a kedveltebb verzió a párok között, hogy otthon tartják a polgári szertartást, s itt magát a ceremóniát – legyen az szertartásvezetővel vagy pappal (hindu, keresztény vagy buddhista).

Megannyi lehetőséggel árasztja el az utazót Balin…

Az álomesküvő mellett a sziget kínálta sokszínű programok igazán felejthetetlenné teszik az utazást, ezt bizton állíthatom!

Simogatóan zöld rizsteraszok pompájában gyönyörködhetünk… Megkóstolhatunk az indonéz tea- és kávékülönlegességeket, köztük a világ legdrágább kávéját, a luwakot… Megmerítkezhetünk Bali egyik szent forrástemplomában, tisztítószertartást végző balinézekkel…Felkereshetjük Bali legősibb régészeti emlékeit a 10-11. századból… Tradicionális piacra látogathatunk… Lenyűgöző hindu templomokban gyönyörködhetünk úton-útfélen… Vízesés zuhatagában mártózhatunk meg… Buja trópusi növények közt pillangókat leshetünk… Káprázatos táncelőadást nézhetünk Uluwatu sziklaszirti templománál a lenyugvó nap fényeiben…

De sétálhatunk elefántháton a dzsungelben… delfinekkel kerülhetünk testközelbe… vadvízi evezhetünk trópusi növényekkel övezett folyón… fehérhomokos parton kisteknőst ereszthetünk szabadon…  buja, egzotikus környezetben ismerkedhetünk Indonézia madaraival… meghódíthatjuk a még ma is működő Batur vulkánt… alámerülhetünk Bali szemet gyönyörködtető vízalatti világába…

S még sorolhatnám… Nem is kérdés: azt javaslom, vágjanak bele!

Szívesen választanátok Anettet esküvőszervezőnek? Látogassatok el a weboldalára, vagy Facebook oldalára, és tájékozódjatok a lehetőségekről! 

Különleges esküvői weboldalra vágysz? Gondold át, milyen honlap tetszene leginkább! Milyen stílus, és szín áll hozzád közel? Oszd meg az ötleteidet velem, végül küldd el a kész weboldalt minden vendégnek. Imádni fogják!

Ha tetszett oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük