Álomesküvő Portugáliában

Csalogat a végtelen óceán, a víz illata, a hófehér homok és Portugália hangulata? Ha mindig is egy portugál esküvő volt az álmotok, akkor itt az ideje annak, hogy megvalósítsátok az álmot egy profi esküvőszervező segítségével, aki maga is Portugáliában él. Duncsák Krisztina idegenvezetőként hamar megszerette az országot, ma pedig örömmel szervez magyar álomesküvőket. Bevezetett minket a kulisszák mögé, tartsatok velünk!

álomesküvő_portugáliában

Hogyan kerültél Portugáliába? Miért pont Portugália?

Duncsák Krisztinának hívnak, édesanyám Portugáliában él közel 18 éve, én utána jöttem ki. Kb 12 éve élek kint és 7 éve foglalkozom idegenvezetéssel. Idegenvezetés közben jött az első megkeresés (közel 2 éve), okmányok leadásával kapcsolatban kértek segítséget, de ezzel együtt sok más kérdés is felmerült. Tolmács és tanúk is kellenek a hivatalos szertartáshoz (pl. az anyakönyvvezetőnek), így kerültem közel az esküvőszervezéshez.

Mikor és miért kezdtél el idegenvezetéssel foglalkozni?

Két gyermekem van, és amíg trombitaművészként dolgoztam, gyakran hagytam a gyerekeket édesanyámra, amíg a próbákon ültem. Egy idő után már nem erre vágytam, így úgy döntöttem, hogy váltok. Ehhez természetesen tanulnom is kellett, végül engedéllyel rendelkező idegenvezető lettem.  

Kifejezetten magyaroknak szervezel programokat?

Igen, most már igen. Ez is volt a célom, és boldog vagyok, hogy sikerült elérnem. Ma már a világ minden pontjáról jönnek hozzám magyarok, pl. Amerikából, és Ausztráliából is voltak már. Öt nyelven beszélek, az elején más nemzetiségűeknek is tartottam idegenvezetést.

Mennyire népszerű esküvői célpont Portugália a magyarok körében?

Még nem annyira népszerű, mint mondjuk Ciprus, Málta vagy Miami, de éppen ezért különleges, mert nem szokványos. Itt senki nem kap „futószalag-esküvőt”.

Egy portugál esküvő mindazonáltal nem kifejezetten olcsó, és sajnos a bürokrácia sem könnyíti meg a dolgunkat. A szabályok alól nem lehet kibújni, de szép eredményeket tudunk felmutatni. Egy esküvő Portugáliában költséges megoldás, de örök életre szóló élmény.

Milyen típusú esküvőket szervezetek? Autentikus portugál esküvők, portugál szokásokkal, hagyományokkal vagy megmaradnak a magyar hagyományok az egzotikusabb környezetben?

A legtöbb pár az óceán közelsége miatt választja Portugáliát. Az ország Európában van, de az Atlanti-óceán partján, így az esküvő az óceán közelében lehet, akárcsak az esküvői fotózás.

Hagyományokról itt igazából nincs szó, a legtöbb pár egyedül érkezik, csak róluk szól a nagy nap, bár idén lesz 14 fős (nem hivatalos) esküvőnk egy szálloda teraszán, az óceánnal a háttérben, illetve egy 50 fős hivatalos szertartás is, egy bár teraszán, közel a gyönyörű fehér homokhoz. Itt lesz a buli is, ami magyaros hangulatú lesz, pálinkával. Majd lesz egy delfines esküvőnk is, ahol delfinek úszkálnak majd a háttérben, másnap pedig delfines úszás is lesz. Portugáliában megengedett az egynemű házasság, így két fiúnak, és két lánynak is szerveztünk már hivatalos esküvőt.

A portugál esküvőkön a víz, a homok, a napsütés, a naplemente, a romantika, és a természetesség a meghatározó. Reméljük, új kihívások is várnak ránk.  

Hogyan zajlik egy ilyen esküvő megszervezése? Mikor érdemes veletek felvenni a kapcsolatot? Milyen főbb állomásai vannak a szervezésnek? Hogyan tartjátok a kapcsolatot a párral?

Hivatalos esküvő esetén segítek a hivatalos papírok beszerzésében, és más formaságokban. Közben lefoglaljuk a helyszínt, és megszervezünk minden mást, amit a pár kér. Amíg a papírokat átnézik, és megtörténik a fordítás, az sok időt vesz igénybe, így az az ideális, ha legalább 6 hónappal az esküvő előtt megkezdődik a szervezés. Egy 50 fős esküvő esetén talán még hamarabb is, mert a vendégekre is gondolni kell.

E-mail és skype segítségével tartom a párral a kapcsolatot. Van egy kérdőívünk, amit nagyon egyszerű kitölteni, így tudom, hogy nagyjából mit szeretne a pár, ezt követően csak további egyeztetésekre van szükség.

Gyakran hallom más esküvőszervezőktől, hogy nagyon fontos, hogy már az esküvőszervezés elején megismerjük a párt. Én úgy gondolom, hogy először érdemes tisztázni, hogy nekik mi a fontos, és inkább nyíljanak meg maguktól később. Mindenki annyit adjon magából, amennyit szeretne.

Hogyan történik a ruha, a dekoráció, a menü, a zene kiválasztása?

A ruhákat általában magával hozza a pár, és csak vasalni adjuk le, de szívesen segítünk nekik a kölcsönzésben is. Ebben az esetben az esküvő előtt pár nappal elmegyünk közösen egy ruhapróbára. A menüvel kapcsolatban szintén megkérdezem, hogy mit szeretne a pár, majd – ha szükséges – lefordítom angolra, és beszélek a konyhával.

Van, hogy a párok Dj-t, és fotóst is hoznak magukkal Magyarországról, de örömmel segítünk a megfelelő sminkes, fotós, drónos, virágos felkutatásában, sőt, az autókölcsönzésben is. Sokoldalúak vagyunk.

Milyen nyelven zajlik a ceremónia?

A nem hivatalos esküvők magyar nyelven, ám a hivatalos szertartásokon tolmácsként is működünk.

A helyszínt tekintve Portugálián belül merre szerveztek esküvőket? Neked melyik a kedvenced, melyiket ajánlod leginkább a pároknak és miért?

Lisszabonban, Madeirán és Portóban hivatalos és nem hivatalos esküvőket is szervezünk, Azoriban csak nem hivatalos szertartásokat. Nekem Algarve a kedvencem, amit a párok is szeretnek a sziklás partok, a homokos vízparti fotózások, és a végtelen óceán miatt. A csapatom mindenben a párok rendelkezésére áll.

A külföldön kötött házasságokat itthon is be kell jegyeztetni, hogy hivatalos legyen. Ebben is tudtok segíteni a pároknak?

Igen, van Magyarországon olyan kolléga, aki segít ebben a párnak, persze az ő szolgáltatását is meg kel fizetni. Megfelelő tapasztalat híján ez több idő, de a pár maga is el tudja intézni a szükséges papírmunkát.

"Hálásak vagyunk Krisztinának, hogy Ritához és Cesarhoz irányított minket, akik mindent megtettek azért, hogy az esküvőnk tökéletes legyen! Mindenről tudtunk, folyamatos volt a kommunikáció, mindenben segítettek, nem ért meglepetés, éreztük, hogy tudják, mit csinálnak! Ez a biztonságérzet tette lehetővé, hogy izgulás helyett délután 1-kor még strandoljunk, 5-kor pedig összeházasodjunk. Remek embereket ismertünk meg, akik végtelen kedvességgel kezeltek minket. Szívből ajánlom Őket mindenkinek, aki Portugáliában szeretné az esküvőjét tartani."

Melyik volt eddig a legkülönlegesebb esküvő, amit szerveztetek és miért?

Szerintem a legkülönlegesebb esküvő még vár ránk, de a delfines nagyon izgalmasnak ígérkezik.

Egy esküvő költségvetése itthon is sok tényezőtől függ, természetesen így van ez akkor is, ha valaki külföldön köt házasságot. A sok eltérő igény nagyban befolyásolja az árakat. Mégis mit tudnál mondani, nagyjából milyen büdzsével kalkuláljon az, aki Portugáliában szeretné tartani a Nagy Napot?

Csak a papírokra 500 Eurót kell számolni, az itallap kb. 15 Euro/fő (víz, bor, kávé, Sangria). A menü ára nagyjából 40 Euro/fő, de ez lehet drágább is, minden a helyszíntől függ.

Végezetül mit tanácsolnál azoknak, akik Portugáliában szeretnének házasságot kötni? Mire figyeljenek oda, mit vegyenek mindenképpen számításba?

Fontos, hogy legyenek türelemmel, szánjanak időt mindenre.

A reggelek és az esték hűvösebbek, napközben viszont nem árt naptejjel készülni. Az esküvők általában reggel vagy naplementekor vannak, mert ekkor a legszebbek a fények a fotózáshoz. A vízparti esküvőkhöz a parti őrségtől engedélyt kell kérnünk.

Aki már járt Portugáliában, az tudja, hogy itt más dimenzióban élnek az emberek. Nem lehet nem élvezni.

Szívesen választanátok Krisztinát esküvőszervezőnek? Látogassatok el a weboldalára, vagy az Álomesküvő Portugáliában Facebook oldalára, és tájékozódjatok a lehetőségekről! 

Különleges esküvői weboldalra vágysz? Gondold át, milyen honlap tetszene leginkább! Milyen stílus, és szín áll hozzád közel? Oszd meg az ötleteidet velem, végül küldd el a kész weboldalt minden vendégnek. Imádni fogják!

Ha tetszett oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük